BIDRAG FÖR INKÖP AV EL-CYKEL 25%

Levande städer och transporter

För att förbättra förutsättningarna att pendla och transportera sig klimatvänligt avsätter regeringen 350 miljoner kronor per år 2018-2020 till en elfordonpremie för köp av elcykel eller elmoped. På så sätt kommer stora grupper av tänkbara cykelpendlare att kunna få tillgång till eldrivna fordon och ha lättare att välja bort bilresor. 

 

Focus Jarifa 29er 4.0 SHIFT-SENSOR!

Ram: Aluminium

Stötdämpare: Rockshox med remote på styret

Motor& Batteri: Bosch 36V 11Ah

Bromsar: Shimano hydralisk skivbroms

Växlar: Shimano Deore 9växlar

Hjul: 622, 28"

Däck: Continental Race King 29X 2,2

Lager:  L

Pris: 25990:-   Nu: 19995:-   Avbetalning

Kalkhoff Agattu 1.I Advance 7R

Testvinnare i Danmark & Belgien! Motor placerad under , drivning direkt på pedalerna! Du kör ca 10mil på en laddning! 3 bromsar!! 3 års garanti på motor&batteri!

Ram: Aluminium

Motor: Impuls 2,0  36V/250W   

Batteri: Lo-ion 36V/11Ah     

Bromsar: Magura hydralbroms

Växlar: Shimano Nexus 7 med fotbroms (3 bromsar)

Däck: Schwalbe Life K-guard 28" 40-622

Belysning: Shimano navgenerator F/B AXA Blueline 30

Lager: Grå  28 m,  Vit 28" s

Pris:  22990:-    NU: 19995:-          Avbetalning

Kalkhoff Agattu 1.I 7R

Testvinnare i Danmark & Belgien! Motor placerad under , drivning direkt på pedalerna! Du kör ca 10mil på en laddning! 3 bromsar!! 3 års garanti på motor&batteri!

Ram: Aluminium

Motor: Impuls 2,0  36V/250W    

Batteri: Lo-ion 36V/11Ah

Bromsar:  , Shimano Alivio fälgbroms 

Växlar: Shimano Nexus 7 med fotbroms (3 bromsar)

Däck: Schwalbe Citizen K-guard 28" 40-622

Belysning: Shimano navgenerator F/B AXA Echo 15

I lager:   Grå:   28 L          

Pris:  20990:-      NU: 17995:-           Avbetalning 

Vad är en el-cykel?

En elcykel är en cykel med en elektrisk hjälpmotor. Man trampar på normalt sätt, men motorn känner av hur mycket (snabbt eller hårt beroende på sensor) man trampar och hjälper till i proportion till detta.

Den exakta definitionen skiljer sig åt från land till land, men i Sverige definierar Transportstyrelsen en elcykel som:

 • Elmotorn kopplas in när trycket på tramporna ökar, till exempel för att göra det lättare att trampa i uppförsbackar och i stark motvind.
 • Motorn får endast förstärka kraften från tramporna och får inte ge något krafttillskott vid hastigheter över 25 km/tim
 • Motorns nettoeffekt får vara högst 250 watt.
 • Om en elcykel avviker från dessa krav kommer fordonet att anses vara motordrivet, närmare bestämt en moped.
 • Vilka är elcykelns fördelar?

 • Elcykeln har alla fördelar som vanliga cyklar har:
  • Rolig motion
  • Gratis parkering
  • Nollutsläpp
  • Billig drift
  • Man fastnar inte i bilköer
  • Man kan bära sitt fordon uppför trappor

  Men elcykeln har inte cykelns största nackdel: Brist på styrka i vissa situationer, som uppförsbackar och motvind. Tänk dig att du cyklar uppför en backe lika lätt som du cyklar nedför. Så upplevs en tur med elcykeln. Tack vare detta kan elcykeln i många fall ersätta bilen, till glädje för både plånboken och miljön.

 • Har elcykeln några nackdelar?

  En elcykel väger några kg mer än en vanlig cykel. Batteriet kan ta slut, och då måste du cykla resten av din tur enbart med hjälp av benen. Men man ska tänka på att i jämförelse med cyklistens vikt är några kg inte mycket. En vanlig cykel kan väga 12-15 kg, en elcykel omkring 20-25. En cyklist som väger 70 kg behöver inte lägga mycket extra kraft för att förflytta de extra kilona. Fast för det mesta är förstås inte batteriet slut, och då kan man låta motorn arbeta. Dessutom går en tung cykel något snabbare i nedförsbackar.

  En annan nackdel kan vara att elcykeln är mer stöldbegärlig. Det kan motverkas genom att man tar med sig batteriet (vilket ofta är löstagbart) när man parkerar cykeln. Dels ser då inte cykeln ut som en elcykel lika mycket, dels tar man med sig en värdefull del.

  Hur kör man en elcykel?

  I stort sett som en vanlig cykel. Du behöver bara inte trampa lika hårt och fort. Du kan välja mellan att använda motorn endast i uppförsbackar och i motvind, eller låta den hjälpa till hela tiden.

  Får elcyklar köras i vanlig trafik i Sverige?

  De får köras precis som vanliga cyklar: På cykelvägar och de flesta bilvägar men inte på motorvägar och motortrafikleder.

  Hur långt går en elcykel?

  Så länge du orkar trampa. Men om du menar hur länge batteriet räcker så varierar det väldigt mycket beroende på cyklistens vikt och körsätt, och dessutom på terrängen och vädret, och förstås på batteriets egenskaper. Dagens kommersiella elcyklar har en räckvidd på 40-160 km.

  Hur snabbt går en elcykel?

  Så snabbt du orkar trampa. Enligt de svenska reglerna ska motorn sluta hjälpa till vid 25 km/h. Det betyder inte att det inte går att cykla snabbare, bara att över 25 km/h går cykeln enbart på pedalkraft.